Mézeskalács fehér csokiban

23
dec.
0 Komment

Ki mondta, hogy mézeskalácsot csak cukormázzal lehet díszíteni? Ugyanúgy bevonhatjuk csokival, mint bármi mást. A bármi máson most nem a konyhaasztalt vagy a nagymamát értem, hanem a trüffelt, pralinét, aszalt- és friss gyümölcsöket. (A mártogatni való gyümölcsökről épp nemrég írtunk, mármint Hajni.)

Csokiba mártogatható, és kipróbálásra érdemes még a mályvacukor, a sós és édes keksz, ropi, sült bacon, chips, kenyér, de most ne kanyarodjunk ilyen messzire.

A mézeskalács jó előre megsüthető. Érdemes eldugni, mielőtt összecsokiznánk, mert hajlamos eltűnni. Nálam egy kiló lisztből sütött mézeskalács tűnt el nagyjából három nap alatt, pedig gyakorlatilag egyedül voltam itthon.

 Ha sikerült megőrizni az utókornak néhány (legalább 20) darabot, akkor már érdemes hozzáfogni a csokiba mártáshoz. Nem nagy kunszt, igazából csokit kell temperálni. Fehéret, mert az mutat jól, meg a színes cukorgyöngyök, amit rászórunk. Általában jobban szeretem a természetes díszítőket, és jól is nézne ki rajta a például a pisztácia, a vörösáfonya, a mák, dió, mogyoró, de a színes cukorkák csábításának sajnos nem mindig tudok ellenállni. Meg aztán, ha már karácsony van, ne csak a tekintet csillogjon meg a csillagszóró, hanem a mézeskalács is, na.

20 db feldíszítéséhez 10 deka csoki bőven elég. Azért érdemes többet olvasztani, hogy kényelmesen bele tudjuk mártani a sütiket. Lecsöpögtetjük róluk a felesleges csokit, sütőpapírra tesszük, és feldíszítjük, 10 percre hűtőbe tesszük, amíg a csoki megdermed.

 Ha azt szeretnénk, hogy teljes pompájában megérje a karácsonyt, akkor persze el kell dugni ezt is, csak ne felejtsük el, hova tettük!

Fotó: Szabó Zoltán

csokista

blogavatar

Van-e élet a csoki után? Igen, mondom én hat benne/vele töltött év után. Már nem csokizom össze minden nap a kezem, de kóstolom, látom, szimatolom, néha csinálom is. És igen, akarok róla beszélni. Wagner Bea csokista@gmail.com