Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szaloncukor a konyhából

19
dec.
0 Komment

Legyen csinos, finom, ráadásul egészséges is? Naná! Oké, nem olyan gyors, mint beugrani a boltba és venni egy zacskóval, de megéri a ráfordított idő, mert biztosan tudhatjuk, hogy csak az van benne, amit beletettünk. Ha csak étcsokit használunk hozzá, még laktózmentes is. Ráadásul végtelenül egyszerű is, szóval mindenképp érdemes kipróbálni.

Először az Éva Magazinnak készítettem 3 éve, az a recept aztán bonbon formájában reinkarnálódott.

Hozzávalók kb. 25 darabhoz

15 deka aszalt gyümölcs vegyesen (mazsola, szilva, sárgabarack)

5 deka kandírozott gyömbér

10 deka darált dió vagy mandula

10 deka 60 százalékos étcsokoládé

+ 20 deka csoki a bevonáshoz, lehet ét-, tej- vagy fehér csoki is

opcionálisan karácsonyi fűszerek

kakaópor

Az aszalt gyümölcsöket a dióval illetve a mandulával ledaráljuk, vagy nagyon apróra vágjuk.A 10 deka megolvasztott csokit hozzáöntjük a gyümölcsös masszához és összegyúrjuk. Sütőpapírra kakaóport szitálunk, és virsli méretűre hengergetjük rajta a most még nem túl bizalomgerjesztő keveréket. Ha nehezen akarna összeállni, kakaóporral lehet segíteni rajta. A csokirudakat hűtőbe tesszük 10 percre, majd 3 centis darabokra vágjuk. Ezek még csak „szalonpárnák”, de ha a négy sarkukat kicsit lefelé nyomjuk, akkor szép domború szaloncukor formát öltenek.   

A bevonáshoz 5 deka csokit félreteszünk és apróra vágjuk. A többit kb. 40 fokosra olvasztjuk, majd belekeverjük a felaprított részt. Ezzel a művelettel nagyjából temperáltuk a csokinkat. A mártást érdemes egy kis tálban végezni, hogy könnyebb legyen a munka.

Most egy bonbonmártó villával – vagy sima villával – egyenként bemártjuk a szaloncukor darabokat a csokiba. Leütögetjük a felesleget, majd sütőpapírra csúsztatjuk a munkadarabot. Irány a hűtő. Közben előkészítjük a csomagolást. Vékony zsírpapírból akkor a téglalapokat vágunk, hogy kényelmesen beletekerhessük a szaloncukrokat. Mielőtt ezt megtennénk, a papírok szélét ollóval bevagdossuk.

A papír közepére tesszük a csokit és óvatosan belecsavarjuk, középre színes alufóliát hajtogatunk rá. Ezt hobbiboltban vagy náluk lehet beszerezni, de ha beérjük ezüst szaloncukrokkal, akkor tökéletesen megteszi a háztartási alufólia is. Más kreatív papírt is felhasználhatunk a díszítéshez, nekem most arany fólia volt kéznél.

Persze meg fogják enni, és a papírt egy laza mozdulattal összegyűrik. Ne ordítsunk, ne toporzékoljunk, elvégre ez mégiscsak a szeretet ünnepe.

Fotó: Szabó Zoltán

 

csokista

blogavatar

Van-e élet a csoki után? Igen, mondom én hat benne/vele töltött év után. Már nem csokizom össze minden nap a kezem, de kóstolom, látom, szimatolom, néha csinálom is. És igen, akarok róla beszélni. Wagner Bea csokista@gmail.com