OLVASTAD MÁR?
 
Mézeskalács fehér csokiban
Ki mondta, hogy mézeskalácsot csak cukormázzal lehet díszíteni? Ugyanúgy bevonhatjuk csokival, mint bármi mást. A bármi máson most nem a konyhaasztalt vagy a nagymamát értem, hanem a trüffelt, pralinét, aszalt- és friss gyümölcsöket. (A mártogatni való gyümölcsökről...
 
Szaloncukor a konyhából
Legyen csinos, finom, ráadásul egészséges is? Naná! Oké, nem olyan gyors, mint beugrani a boltba és venni egy zacskóval, de megéri a ráfordított idő, mert biztosan tudhatjuk, hogy csak az van benne, amit beletettünk. Ha csak étcsokit használunk hozzá, még laktózmentes...
 
Ronda, de finom
Ma nem a szépségre gyúrunk, szép bárki tud lenni, nem nagy kunszt. Hogy édesapámat idézzem, fiam, te itt legfeljebb szép lehetsz, okos az nem. Hála Imhotepnek, a mandulaszilánkhoz még ész se kell, úgyhogy minden megerőltetés nélkül csinálhatunk valami igazán finomat. Érdemes...

Ronda, de finom 2.0

19
dec.
0 Komment

Esküszöm, hogy szép csokit is tudok csinálni. Mostanában mégis inkább a rusztikus, ropogós, van-benne-anyag típusú csokik mennek itthon. Haladjunk, keverjük össze, öntsük ki, daraboljuk fel, és együk meg. Esetleg csomagoljuk be, ha mindenáron el akarjuk ajándékozni.

A mai rondadefinomság neve csokiropogós, és tudom, hogy mindenre ezt mondom, de ez tényleg gyerekjáték.

 Hozzávalók:

20 dkg 60%-os étcsokoládé

10 dkg tejcsokoládé

3 dkg vaj.

 A ropogós hozzávalók tetszés szerint keverhetők. A saját, jól bejáratott keverékem: sós mogyoró, törökmogyoró, puffasztott rizs. De mehet bele keksz, gyümölcsös müzli, dió, mandula, pirított zabpehely – attól függ, mi van otthon. Egy a lényeg: sós mogyoró mindenképpen legyen benne, mert attól lesz különlegesen finom. A keverék összsúlya annyi legyen, mint a csokié, jelen esetben 30 deka.

Elkészítés:

A kétféle csokit apróra daraboljuk, egyharmadát félretesszük. A nagyobbik részt mikróban vagy vízgőz fölött nagyjából 40 fokosra melegítjük, belekeverjük a maradék csokit. Addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Ezzel nagyjából temperáltuk a csokinkat. Itt most nem fontos a tökéletes hőfokokat követni. Belekeverjük a puha, de nem folyékony vajat.

A ropogós mindenféléket 3 percre mikróba tesszük. Ez egyrészt csírátlanítja a hozzávalókat, másrészt kicsit meglangyosítja, így nem dermed meg a csoki, amikor belekeverjük. Mert most belekeverjük, ez a következő művelet.

Egy tepsire vagy tálcára sütőpapírt terítünk, és egy kenőkés segítségével nagyjából két centis vastagságban elsímítjuk rajta a csokis masszát. Nem kell hozzá keret, megáll magától. Hűtőbe tesszük kb 10 percre. Ne felejtsük benne, mert akkor nem lehet szépen felvágni.

Forró vízbe mártott (és letörölt) késsel nagyjából egyforma darabokra vágjuk.

Fotó: Szabó Zoltán

csokista

blogavatar

Van-e élet a csoki után? Igen, mondom én hat benne/vele töltött év után. Már nem csokizom össze minden nap a kezem, de kóstolom, látom, szimatolom, néha csinálom is. És igen, akarok róla beszélni. Wagner Bea csokista@gmail.com